Deprem bölgesinde hasar ödemeleri 55,5 milyar TL’ye ulaştı
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, Kahramanmaraş depremi nedeniyle sektörün toplam hasar ödemesinin 55,5 milyar TL’ye ulaştığını vurgulayarak, “Ekiplerimiz, paydaş kurumlarımız, Bölgedeki acenteler ve uzmanlar, vatandaşlarımızın sigorta ile ilgili beklentilerini karşılamaktadır.” ifadelerini kullandı.
TSB’den yapılan açıklamada, sigorta müdürlüğünün deprem bölgesindeki çalışmalarına ilişkin görüşlerine yer verilen Obalı, “sorumluluk bilinci” ile hareket eden sigorta şubesinin hayatın her zaman sigortalının yanında olduğunu söyledi. normal akışına dönebilir.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Genel Müdürü Selva Eren’in açıklamalarını hatırlatan Obalı, DASK’ın Türkiye genelinde 600 bine yakın ihbar için 29,5 milyar TL hasar ödemesi yaptığını, dolayısıyla dairenin toplam hasar ödemesinin bu nedenle yapıldığını söyledi. Kahramanmaraş depremlerinin 55, 5 milyar TL’ye ulaştığının altını çizdi.
Obalı şu değerlendirmelerde bulundu:
“Ülke olarak maruz kaldığımız 6 Şubat depremlerini unutmadık, unutturmayacağız. Afet sonrası son 5 aydır şubemiz, özellikle Türkiye’de üzerine düşen sorumluluğu tam olarak yerine getirme çabasıyla çalışıyor. ferdi kaza ve hayat sigortası, konut sigortası, mühendislik, yangın, sınai ve ticari yatırımlarda kar kaybı… 10 milyarlık rezerv ayırırken, hasar ödemelerimizin büyük bölümünü 5 ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 35 bine yakın dosya için TL.”
Branş bazında ticari işletme, sınai tesis ve bireysel kefaletlerin yer aldığı yangın branşında 71 bin 532 konut için toplam 21 milyar TL’yi aşan tutarla 11 ilde bugüne kadarki en büyük ödemenin yapıldığını bildirdi. Obalı, “Hayat sigortalarında 15 bin 735 dosya için 728 milyon TL, sınai ve ticari tesis kar kaybı teminatı içeren 307 dosya için 364 milyon TL, kasko sigortalarında 8 bin 114 dosya için 1.7 milyar TL, 45 dosya için 689 milyon TL” dedi. elektronik eşya, inşaat, makine kırılma ve montaj teminatları dahil olmak üzere mühendislik sigortaları için bin 294 dosya, nakliye sigortası için 1.450 dosya Ferdi kaza poliçesi kapsamında 1.255 dosyaya 796 milyon TL ve 101 milyon TL’nin üzerinde ödeme yapıldı.
110 bin kilometrekareden fazla alanı etkileyen depremlerde 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, binlerce fabrika ve işyerinin hasar gördüğünü kaydeden TSB Genel Sekreteri Obalı, şunları söyledi:
“Kaybedilen canları geri getirmek mümkün değil, bu acıyı ülkemizin her ferdi gibi yüreğimizde taşıyoruz, geride kalan ailelere sabırlar diliyoruz. Hayatları geri getirebilmek büyük değer taşıyor. Bölgenin bir an önce normale dönmesi ve depremzedelerimizin yükünün hafifletilmesi için.Maddi kayıpların tazmin edilmesi açısından ‘sigortalı olmak’ çok pahalı.Gelişmiş ekonomilerde sigortacılıkta bireysel ve kurumsal risk yönetimi geniş bir yer tutuyor ve bu ekonomilerde yaşanan kayıpların değerli bir kısmı sigorta sistemi tarafından karşılanmaktadır.Türkiye sigortacılık sektörü olarak gelişmiş ekonomiler arasında hak ettiği yere gelebilmesi için ‘sigortacılık bilincinin’ tabana yayılması önem arz etmektedir. ne kadar değerli olduğunu biliyoruz, bu konudaki çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz.”
Sigorta sektörünün “yüzyılın felaketi” olarak adlandırılan depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini azaltmak için yoğun çaba sarf ettiğini, vatandaşların mağduriyetini hafifletmek adına maddi ve manevi desteğini sürdürdüğünü vurgulayan Obalı, “11 ilimizin yeniden ayakları üzerinde durabilmesi için bölge halkının yanında olmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye Sigorta Birliği, deprem bölgesindeki faaliyetlerini tüm gücüyle sürdürüyor. paydaşlar. Vatandaşlarımızın sigortacılıkla ilgili beklentilerini karşılamak için ekiplerimiz, paydaş kurumlarımız, acentelerimiz ve bölgedeki uzmanlarımızla sahadayız. Öte yandan ülkemizin Türk Yüzyılı yolculuğunda sigorta sektörü olarak üzerimize düşen görevleri eksiksiz yerine getirmeye devam edeceğiz. Bunu yapmaya devam edeceğiz.” bilgisini paylaştı.
Maliyet artışının yarattığı olumsuzluklara dikkat çeken Özgür Obalı, sigorta şirketinin “poliçenin düzenlendiği tarihteki prim” ile “önümüzdeki 12 aylık dönemde oluşacak riskleri” teminat altına aldığını hatırlattı.
Önümüzdeki 12 aylık süreçte yaşanan her türlü maliyet artışının sektörü ciddi anlamda zorladığını belirten Obalı, “Bunun en değerli göstergesini de vazgeçilmez bir branş olan trafik sigortalarında yaşıyoruz. taban fiyat, modül fiyatları, araç değerleri ve enflasyon gibi maliyetlerimizi sürdürülemez seviyelere çıkarmıştır.Bu nedenle ‘Güçlü Sigorta, Güçlü Ekonomi’ mottomuz ile bölümümüzün deprem bölgesindeki katkılarının daha fazla olabileceğine inanıyoruz. tarife ve vergi bahisleri çerçevesinde dikkate alınır ve gerekirse farklı bir kategoride değerlendirilerek desteklenebilir.” ifadelerini kullandı.
Obalı, TBMM’ye sunulan ‘vergi paketi’ ile ilgili olarak, “(Vergi paketi) dairemizin bilançolarını zorlayacak olsa da, afet bölgesi ve depremzedelerle dayanışma amacıyla hazırlanan bu paketin ülkemizin ihtiyaç duyduğu kaynaklar açısından kritik öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Türkiye’nin sigorta poliçesi Daire olarak sosyal ve ekonomik sorumluluğumuz ve tüm bu alanlara katkı sağlama amacımız doğrultusunda bu vergi paketinin geride bırakılması gerektiğine inanıyoruz. Ülkemizin ekonomisine tüm gücümüzle destek olmaya devam edeceğiz.” açıklama yaptı.